Accessibility navigation


Post-occupancy studies of an office environment: Energy performance and occupants’ satisfaction

Agha-Hossein, M., El-Jouzi, S., Elmualim, A. A., Ellis, J. and Williams, M. (2013) Post-occupancy studies of an office environment: Energy performance and occupants’ satisfaction. Building and Environment, 69. pp. 121-130. ISSN 0360-1323

Full text not archived in this repository.

It is advisable to refer to the publisher's version if you intend to cite from this work. See Guidance on citing.

To link to this item DOI: 10.1016/j.buildenv.2013.08.003

Abstract/Summary

It is generally accepted that the physical workplace environment affects employees’ satisfaction and, consequently, their perceived productivity and well-being. This study investigated whether employee “satisfaction” variables can predict perceived productivity, well-being and enjoyment at work, and if so, to what extent. The study also explored whether limiting employees’ control over their environment could save energy without compromising employees’ satisfaction and perceived productivity. Preoccupancy and post-occupancy evaluation studies were conducted, in terms of both energy consumption and employee perceptions, to make comparisons between a company’s old and current headquarters buildings, both located in the same area of London. The results showed that employees were more satisfied with their work environment at their new HQ, in general, than with that of their previous office. Also, employees’ self-reported productivity, well-being and enjoyment at work improved after the move. It was revealed that the combination of employees’ level of satisfaction with “interior use of space” and “physical conditions” was the best predictor of their perceived productivity, while satisfaction with “indoor facilities” was not a good predictor. In terms of energy performance, although the new HQ’s energy consumption per m2 was significantly less than that of the previous building, there was still a gap between the refurbishment design target and the actual performance of the building. The findings suggest that this gap could be due to a number of factors, including an ineffective use of interior space, and occupants’ behaviour.

Item Type:Article
Refereed:Yes
Divisions:Faculty of Science > School of the Built Environment > Construction Management and Engineering > Transition Pathways to a Low-Carbon Economy
ID Code:33701
Uncontrolled Keywords:Employees' satisfaction; Office refurbishment; Perceived productivity; Perceived well-being; Energy saving
Publisher:Elsevier

University Staff: Request a correction | Centaur Editors: Update this record

Page navigation